top of page
screenshot_20220620-204854_instagram.jpg

Gatekunst

" The world is but a canvas to our imagination "

- Henry David Thoreau

CFSN forvandler hverdagslige urbane landskap til levende lerreter som forteller historier, provoserer til ettertanke og inspirerer til endring. Hvert veggmaleri, sjablong eller graffiti har en unik fortelling, som ofte gjenspeiler de kulturelle, sosiale og politiske understrømmene i samfunnet. Kunstnere bruker vegger, fortau og broer som sitt medium, og skaper tilgjengelig kunst som inviterer alle til å engasjere seg og reflektere. 

LokkaLykke2022_CharlotteNordlund_NimaTaheri_High_204 (19.jpg

WHAT IT IS

Gatekunst er kunstneriske uttrykk som er plassert i bybildet. Herunder stilartert som graffiti, sjablongkunst, tags, klistremerker, veggmalerier. 

Hva gatekunst er og defineres som blandt utøvende kunstnere varierer i oppfatning. Det man kan si, er at det er et opprør mot byens visuelle gråe utrykk. Monotone fasader, vei og fortau har skapt et visuelt fargeløst preg. For mange kunstnere er fargene som males en motaksjon for den gråtriste visuelle utformingen byene har blitt bygget. Farger blir dens motreaksjon, enten det er tags, graffiti, sjablong eller veggmaleri. Kanskje man kan gå så langt å si at respektløsheten over omgivelsene skyldes fortapelse av visuell skjønnhet, hellig geometri og naturlig skjønnhet.

Gatekunst males ofte med spraymaling fordi dette er et medium der maling kommer raskt ut av boksene. Man kan si at gatekunst står i et skille innad i miljøet, der flere mener sjelen i arbeidet er ulovlig utøvende, mens andre arbeider ved å spørre om lov.

Gata med Graffiti

WHY IT IS

Gatekunstnere benytter gatene som virkemiddel til å nå publikum. Gata kan virke som et eget galleri, med bred eksponering til et mangfoldig publikum uten formelle begrensninger. Kunstneren kan å uttrykke seg fritt og nå ut til mennesker som kanskje ikke besøker formelle gallerier eller museer. 

En gatekunstner ønsker ofte å oppnå flere ting med sine verk i urbane rom:

 1. Utfordre etablerte normer og maktstrukturer.

 2. Skape en følelse av fellesskap og engasjement blant innbyggerne.

 3. Provosere til ettertanke og refleksjon over samfunnsforhold.

 4. Dekorere og revitalisere byrommet.

 5. Etterlate et varig inntrykk som kan inspirere til endring eller handling.

POLITISK GATEKUNST

Politisk gatekunst er en form for kunst skapt i offentlige rom som uttrykker meninger, protester eller kommentarer om sosiale, økonomiske eller politiske temaer. Den brukes ofte for å utfordre myndigheter, belyse urettferdigheter, og engasjere publikum i viktige samfunnsspørsmål.

Politisk gatekunst har utviklet seg som et kraftfullt middel for å uttrykke dissent og engasjere offentligheten i sosiale og politiske spørsmål. Denne utviklingen har fulgt globale sosiale bevegelser og teknologiske fremskritt.​​

 • Internasjonalt: Kunstnere som Jean-Michel Basquiat og Keith Haring i USA, og senere Banksy i Storbritannia, var pionerer innen politisk gatekunst.

 • I Norge: Navn som Dolk og Pøbel har markert seg på den norske scenen med sine politiske og samfunnskritiske verker. De bruker ofte humor og ironi for å utfordre etablerte normer og maktstrukturer.

Politisk gatekunst fortsetter å utvikle seg med teknologi, sosiale medier og globale bevegelser, og spiller en viktig rolle i å reflektere og forme samfunnsdebatter.

18012493984419323.webp
18022542292884868.webp

HOW IT IS

CFSN lager verkene sine ved å bruke en rekke teknikker og medier. Kunstneren er sesielt kjent for å bruke stensiler, som er utskårne sjablonger, for å raskt og presist påføre komplekse bilder og tekst på vegger og andre overflater. 

Når stensilene er plassert, benyttes spraybokser til å sprayes malingen gjennom stensilen. Når man tar vekk stensilen, avsløres det ferdige bildet. Spraymaling er raskt, gir skarpe kanter, og er lett å transportere, noe som gjør det ideelt for gatekunst. 

Å male gatekunst på gata krever planlegging og smidighet. Kunstneren må ofte jobbe raskt for å unngå å bli oppdaget.  Dette inkluderer å velge tidspunkt, som om natten, og å være forberedt med nødvendig utstyr for å minimere tiden brukt på stedet. Diskresjon og rask utførelse er nøkkelen til å gjennomføre hele prosessen. Samtidig som man arbeider raskt ønsker man at motivet skal være godt malt. Det kan være derfor stensil stilen "tradisjonelt" inneholder 1 svart farge og 1-2 farger for symbolikk og volum. Stilen er enkel, men kraftfull og uttrykksfull.

På bildet var CFSN & BAUTER alt annet en diskrè men benyttet en teknikk ved å være så synlig at folk tror at man har lov til å utføre arbeidet. Med fotograf og fullt verneutstyr stod vi på lyse dagen i Oslo for Oslo streetart festivalen.

SJEKK UT CFSN
GATEKUNST

Gatekunst, veggmaleri og utsmykninger!

Kontakt 

Kongens gate 50, 0153 Oslo

 • Instagram
 • Linkedin Sosiale Ikon
 • TikTok
 • Facebook

Meld deg på epost- listen. Gatekunst updates og kurs!

bottom of page